Frøkildebeskrivelse





FP.265
Art: Nordmannsgran, Abies nordmanniana
Navn: Ussinggård
Frøkildetype: Frøplantage (klon)
Placering: Dansk frøkilde
Hjemmehørende
- detaljer -:
Udenlandsk


Lokalitetsoplysninger
Distrikt NST, Trekantsområdet
Skov Ussinggård
Afdeling 221a, 222a
Areal 1.3 ha
Anlægsår 1995


Kåringsoplysninger
Kåringsnr. FP.265
Kåringskategori Afprøvet
Kåringsformål Juletræer og pyntegrønt




Vis kort
Vis kort



Kontaktadresse
Ejer Naturstyrelsen Skovfrø & Genetik
Kontaktadresse Gillelejevej 2 B
Postnr. og by 3230   Græsted
Telefon +45 72543285
Web: www.nst-skovfroe.dk
Email: hgk@nst.dk




Frøkildebeskrivelse
OPRINDELSE: Materialet formodes oprindeligt at stamme fra Borshomi området i Georgien. Det blev indført omkring år 1900, og der blev på Boller anlagt en bevoksning, som senere blev kåret som F.20 Boller.

FORÆDLINGSPROGRAM: F.20 bevoksningen i Boller findes ikke mere; men der findes fire bevoksninger som er afkom af den oprindelige F.20 kåring. Disse bevoksninger blev i sin tid anlagt og behandlet som potentielle frøavlsbevoksninger, og det betød, at de dårligste juletræstyper blev fjernet fra bevoksningerne og kun de bedste stod tilbage til fremtidig frøavl. Der foreligger ikke detaljer om denne selektion udover, at den var baseret på "vurdering af juletræs- og klippekvalitet".
I tre af disse afkom (F.721 Ussinggård Sønderskov, F.722 Dallerup og F.734 Lystrup) er der valgt 50 plustræer.
Afkommet af F.20 er karakteristisk ved en hurtig vækst og et sent udspring (senere end eksempelvis Tversted som også formodes at stamme fra Borshomi).

I afkomsforsøg anlagt med frø fra høsten i 2009 viser FP.265 en hurtigere vækst og en stor andel af træer med gode skudtyper.

KLONFRØPLANTAGE: Frøplantagen blev anlagt (podet) med kloner af 50 plustræer. Frøplantagen blev højpodet på en eksisterende nordmannsgran plantning i Usssinggård, Boller.

GENETISK TYNDING: Ved tyndingen er der lagt særlig vægt på selektion for bedre juletræskvalitet.

Udover juletræskvaliteten er der foretaget undersøgelse af afkommets efterhøst-kvalitet (nålefasthed efter høst), og de dårligste kloner er fjernet fra frøplantagen.

Afkommet fra frøplantagen forbedres gradvis i takt med den genetiske tynding. Tyndingen foretages over en årrække, og det forventes, at frøplantagen efter afsluttet tynding vil indeholde omkring 20 kloner.



Anvendelse
EGENSKABER: Afkom af frøplantagen har en lidt hurtigere vækst (+5 %-point)end øvrige danske provenienser og en højere andel af gode skudtyper (+ 11 %-point).
I afkomsforsøg fra 2009 høsten havde FP.265 en signifikant højere gennemsnitlig salgspris (kombination af kvalitet og handelshøjde) end Ambrolauri, selvom juletræskvaliteten er lidt lavere end Ambrolauri.




 

 

 

 

Forside     Send email     Udskriv  
Forside Email Print
Tilgængelighedserklæring