Frøkildebeskrivelse





FP211
Art: Hybridlærk, Larix eurolepis
Navn: Sorø
Frøkildetype: Frøplantage (klon)
Placering: Dansk frøkilde
Hjemmehørende
- detaljer -:
Udenlandsk
Polen (europæisk lærk)


Lokalitetsoplysninger
Distrikt Sorø Akademi
Skov Sønderskoven
Afdeling 762
Areal 2 ha
Anlægsår 1958


Kåringsoplysninger
Kåringsnr. FP211
Kåringskategori Afprøvet
Kåringsformål Vedproduktion




Vis kort
Vis kort



Kontaktadresse
Ejer Naturstyrelsen Skovfrø & Genetik
Kontaktadresse Gillelejevej 2 B
Postnr. og by 3230   Græsted
Telefon +45 72543285
Web: www.nst-skovfroe.dk
Email: hgk@nst.dk




Frøkildebeskrivelse
OPRINDELSE: Frøplantagens mor-klon er europæisk lærk. Klonen er valgt i den polske proveniens Blizyn i Frosøgsvæsenets forsøgsareal ved Nødebo. Far-materialet i frøplantagen består af 11 plustræer, som stammer fra danske bevoksninger og som er selekteret efter bedømmelse af plustræernes afkom.

FORÆDLINGSPROGRAM: Ved valg af mor-klonen er lagt vægt på sundhed, stammeform, vækst og grentype. Far-klonerne er især valgt for god stammerethed.

HYBRIDFRØPLANTAGE: Hybridlærk frøplantagen er designet med én mor-klon og 11 far-kloner, som fungerer som bestøvere i frøplantagen. Frøet høstes kun på mor-klonen. I frøplantagen består hver anden række af mor-klonen (podninger) og hver anden række af de 11 far-kloner (podet).
Frøplantagedesignet bygger på forudsætningen, at mor-klonen ikke er i stand til at bestøve sig selv, og derfor vil alle frø på mor-klonen være bestøvet af en japansk far. Praksis har vist, at denne forudsætning ikke altid holder, og det må derfor forventes, at det høstede frø kan indeholde en andel, som ikke er hybridfrø, men i stedet selvbestøvninger af mor-klonen (=indavlet materiale). Det selvbestøvede frø vil være svækket, og i tilfælde af at det kan spire vil det som regel blive sorteret fra i planteskolen. Graden af selvbestøvning svinger fra år til år. Der findes heldigvis laboratorie tests, som kan afsløre graden af selvbestøvning i frøet inden der igangsættes frøindsamling.
Afkom af FP.211frøplantagen er afprøvet i forsøg.
GENETISK TYNDING: Der er ikke planlagt genetiske tyndinger i frøplantagen.


Anvendelse
EGENSKABER: Frøplantageafkommet er med hensyn til stammeform bedre end almindelig bevoksningsafkom af japansk lærk. I forsøgsopgørelser ved 17 års alderen har frøplantageafkommet ca. 45% bedre stammeform end forsøgets "standard", der er den kårede bevoksning F.40 Sostrup. Højdevæksten er ca. 20% større end standarden.
Frøplantagen er kåret i kategorien "afprøvet".

ANVENDELSE: Afkommet har en god stammekvalitet, og kan derfor anvendes til produktion af lærketømmer. Det anvendes dog primært til forkulturer og ammetræer.

Reference: Roulund, H. 2007. Hybridlærk – en forbavsende overlegen træart. Skoven 02/07: 88-93.




 

 

 

 

Plantevalg - et valg for fremtiden

Forside     Send email     Udskriv  
Forside Email Print
Tilgængelighedserklæring