Frøkildebeskrivelse





FP262
Art: Douglasgran, Pseudotsuga menziesii
Navn: Sønderskovgård
Frøkildetype: Frøplantage (SSO)
Placering: Dansk frøkilde
Hjemmehørende
- detaljer -:
Udenlandsk


Lokalitetsoplysninger
Distrikt NST, Fyn
Skov Sønderskovgård
Afdeling 132a
Areal 2 ha
Anlægsår 1994


Kåringsoplysninger
Kåringsnr. FP262
Kåringskategori Afprøvet
Kåringsformål Vedproduktion




Vis kort
Vis kort



Kontaktadresse
Ejer Naturstyrelsen Skovfrø & Genetik
Kontaktadresse Gillelejevej 2 B
Postnr. og by 3230   Græsted
Telefon +45 72543285
Web: www.nst-skovfroe.dk
Email: hgk@nst.dk




Frøkildebeskrivelse
OPRINDELSE: Plustræerne er valgt både i eksisterende frøplantager og i almindeligt kårede bevoksninger.
Der er ialt valgt 43 plustræer i frøplantagerne FP.210 Sorø (17), FP.228 Gurre Vang (7), FP.229 Gurre Vang (11) og FP.232 Lavercantiere, Frankrig (8).
Der er ialt valgt 54 plustræer i de kårede bevoksninger F.488 Stendalen (22), F.398 Silkeborg (7) og F.580 Linå Vesterskov (25).
De enkelte plustræers oprindelse (i USA) er ukendt bortset fra plustræerne fra FP.232 Lavercantiere, som har sin oprindelse i Darrington.

FORÆDLING: Af det samlede antal plustræer stammer 43 fra frøplantager, hvor de allerede var selekteret for forstlige egenskaber. De resterende 54 plustræer blev valgt i almindeligt kårede bevoksninger.
Der er indsamlet afkom af samtlige 97 plustræer, og disse afkom er udplantet i en såkaldt "frøplante frøplantage" (Seedling Seed Orchard - SSO), som både fungerer som et afkomsforsøg og en frøplantage.
De enkelte plustræafkoms egenskaber registreres i forsøget/frøplantagen, og der er efterfølgende sket en genetisk tynding, så kun de bedste afkom forbliver i frøplantagen.

FRØPLANTE FRØPLANTAGEN (SSO): Ialt 97 afkom blev udplantet i frøplantagen. Afkommene blev udplantet i 3-træs parceller. Udover enkelttræ afkommene er der udplantet 4 standarder i frøplantagen (F.421 Langesø, F.488 Stendalen, FP.232 Lavecantiere og Matlock (USA)). Formålet med disse standarder er at kunne vurdere enkeltræafkommenes præstationer i forhold til kendt materiale. Der vil ikke blive samlet frø på standarderne, og når registreringerne er afsluttet vil de blive fjernet fra frøplantagen.

GENETISK TYNDING: Den første genetiske tynding fandt sted allerede i 2001, hvor der blev tyndet "indenfor" parcellerne. Her blev to af de oprindeligt udplantede tre træer tyndet væk. kriteriet for tyndingen var stammeform. De efterfølgende tyndinger er sket med fokus på stammeform og tilvækst på baggrund af registreringer i frøplantagen. Ved status (2020) er stamtallet reduceret til 11% af det oprindelige stamtal.


Anvendelse
EGENSKABER: Plustræudvælgelsen samt de genetiske tyndinger har med status 2020 givet en forbedring af stammerethed. Samtidig er tilvæksten nu på niveau med afkom af alm. kåret materiale. En del af de valgte plustræer har et sent udspring, og det må forventes, at dette vil påvirke afkommet fra frøplantagen i retning af et senere udspring.

Frøplantagen blev i 2020 opgraderet til kåringskategorien afprøvet.




 

 

 

 

Plantevalg - et valg for fremtiden

Forside     Send email     Udskriv  
Forside Email Print
Tilgængelighedserklæring