Oversigten indeholder en prioriteret liste af frøkilder (for en given art), som anbefales til det valgte plantningsformål og til den valgte plantningslokalitet. Frøkildeoversigten indeholder de frøkilder, som vurderes at være egnede til plantningslokaliteten og til plantningsformålet. Frøkilderne er prioriteret i grupperne A, B, C o.s.v., hvor frøkilderne i A har første prioritet, B anden prioritet, C tredje prioritet o.s.v. Frøkilder der vurderes ikke egnede er ikke vist i frøkildeoversigten Ved at klikke på "Vis baggrund for prioritering af frøkilder" fås en uddybende beskrivelse af kriterierne, der er anvendt ved prioriteringen. Du kan på skærmsiden ændre både plantningsformål og art via boksen ”Vælg/skift plantningsformål og art” Når der klikkes på ikonet vises et oversigtskort med plantningslokalitetens placering samt med oplysninger om de lokale plantningsforhold. På kortet vises også de enkelte frøkilders geografiske placering. Når der klikkes på ikonet vises en tabel, hvor det er muligt at angive specifikationer til oversigtens indhold. Specifikationsmulighederne er: 1) DK/udenlandske frøkilder (frøkildens placering: DK, udlandet) og 2) Oprindelse (hvor stammer materialet fra: DK, udlandet eller ukendt) Hvis der ud for en frøkilde er anført et udråbstegn kan du ved at holde musen over udråbstegnet få specifikke oplysninger om frøkildens egenskaber og anvendelse Du kan få detaljer om frøkilderne ved at klikke på i kolonnen ”Frøkildebeskrivelse” Ved at klikke på i kolonnen ”Planteleverandør” kan du få en oversigt over Planteleverandører, som kan levere planter af den specificerede frøkilde.
|
|
|
Specifikationer til oversigten |
DK/udenlandske frøkilder |
|
Oprindelse |
|
|
|
Vis baggrund for prioritering af frøkilder
|
Middelgod
Særligt vindudsat
Særligt frostudsat
Vis dyrkningserfaringer fra andre brugere
|
VINTEREG (Quercus petraea)
I prioriteringen lægges der særlig vægt på robusthed og tilpasning til plantningslokaliteten.
Til læ og naturplantninger inddrages flere bevoksninger som kun er kåret til værn og læ formål, og i øvrigt anbefales kun danske frøkilder.
Der er sondret mellem en østlig klimazone, en vestlig og en bornholmsk klimazone. Bornholmske bevoksninger kåret til værn og læ har således fået en høj prioritet på Bornholm, efterfulgt af andre danske kårede frøkilder.
På mere vestlige lokaliteter med større risiko for vindslid og frost prioriteres Linnebjerg, Løvenholm og Hørbylunde højere end øvrige danske provenienser af dansk oprindelse, idet det må forventes at disse er noget mere hårdføre.
Hald ege (der kun er kåret til brug i den vestlige del af landet)placeres lidt efter de øvrige danske provenienser pga. noget blandede resultater for denne proveniens.
Endelig vurderes det at de bornholmske provenienser vil være temmelig følsomme og disse placeres derfor på linje med danske ege af norsk oprindelse og under øvrige danske provenienser. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OBS! Provenienser / frøkilder som ligger i samme prioriteringsgruppe er i princippet ”lige gode”. Oplysninger om de enkelte frøkilders egenskaber kan ses på siderne ”Frøkildebeskrivelse”. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Generelle oplysninger om frøkildeprioriteringerne kan findes på linket ”Systembeskrivelse samt kriterier for anbefaling” som ligger på forsiden af plantevalg.dk. Artsbeskrivelser kan ses på siden ”Artsbeskrivelse”.
REFERENCER Anonym 2004. Empfohlene Herkünfte forstlichen Vermehrungsgutes für Niedersach-sen und Schleswig-Holstein (Herkunftsempfehlungen) – Stand Dezember 2004. Nie-dersächsische Forstliche Versuchsanstalt Abteilung C – Waldgenressourcen, Forst-amtstr. 6 34355 Staufenberg-Escherode. Hansen, J.K og H.K. Kromann. Internationale proveniensforsøg med vintereg i Dan-mark II. Videnblad for skovbrug 3.3-41. Skov & Landskab. Jensen, J.S. 1993a. Provenienser af stilkeg (Quercus robur L.) og vintereg (Quercus petraea (Matthuschka) Liebl.) i Danmark. 271 pp. Forskningsserien nr. 2, Forsknings-centret for Skov & Landskab. Jensen, J.S. 2001. Mange gode egeprovenienser til landskabsbrug. Videnblad Park og Landskab 8.1-11. Skov & Landskab. Larsen, J.B., J. S. Jensen, og I.S. Møller 1997. Eg. Stilkeg og Vintereg – arts og pro-veniensvariation, forædling og frøkildevalg s. 82-97 i Larsen, J.B. (red.) Træarts- og proveniensvalget i et bædedygtigt skovbrug. Dansk Skovbrugs Tidsskrift 82: 1-252. Madsen, S.F. 1999. Internationale proveniensforsøg med vintereg i Danmark. Viden-blade for skovbrug 3.3-17. Skov & Landskab. Stephan, B.R., Venne, H. & Liepe, K. 1996. Intraspecific variation of Quercus petraea in raltion to budburst and growth cessation pp. 165-184 i Kremer, A. & Muhs, H.J. (red.): Inter- and intra-specific variation in Europen oaks: Evolutionary implications and practical consequences. Proceedings of the Workshop. Brussels (BE), 15-16 June 1994. Agro-Industrial Research Division.
Dyrkningserfaringer fra andre brugere:
Login
Der er endnu ingen indlæg fra andre brugere om frøkilder for denne art
|
Indsæt specifikationer
Se kort
|