Artsbeskrivelse





Tørst
Latin: Frangula alnus
Gruppe: Buskarter
Hjemmehørende: Hjemmehørende
Botaniske oplysninger:
Tørst er udbredt i det meste af det tempererede Europa og Asien. Den er meget almindelig i Jylland (med undtagelse af klitområderne), og findes hist og her på Øerne. Tørst er en lav - middelhøj busk, sjældent over 6 meter. Lav forgrening og udspærrede, opstigende grene giver busken en krukkeformet vækstform. Unge skud er grålige og dunede; ældre bark bliver brunlig. Bladknopperne er spredte, lysebrune, udspærrede og uden knopskæl. Bladene er spredte, 5-10 cm lange, ovale og helrandede. Blomsterne er tvekønnede, små og uanselige, gulgrønne og sidder i små bundter i bladhjørnerne. De modne frugter er sorte. Tørst blomstrer i juni-august måned. Frugten er en sort stenfrugt, som modnes i august - september. Der er ofte både blomster og frugter på planten samtidig.

Plantningslokalitet:
Tørst er en udpræget surbundsplante, som hovedsagelig findes på fugtig bund i moser og omkring skovsøer, hvor den ofte danner underskov sammen med rødel, dunbirk, mose-pors og gråpil. Den findes ligeledes i de fleste egekrat, og den trives ofte på samme lokalitetersom almindelig røn. Ligesom røn og birk har arten gode pioneer egenskaber i skovrydninger.

Anvendelse:
Tørst er nøjsom, skyggetålende og modstår moderat vind. Den er derfor velegnet som underplantning i skovbryn og hegn på sure jorde, samt som underskov under eg på lavtliggende jorde.
Frugterne er yndede af fugle, f.eks. finker og silkehaler men er ikke velegnet som føde for mennesker. Det skyldes, at såvel frugter som frisk bark er let giftig. Tørst er værtsplante for citronsommerfugl. Tørst har tidligere været meget brugt som naturmedicin (afførrings- og brækmiddel bl.a.), og veddet har været anvendt til mindre drejearbejder. Den har ikke været plantet i større omfang.

Reference: Danmarks træer og buske af Møller P.F. og Staun H. (2001). Politikens Forlag.




 

 

 

 

Plantevalg - et valg for fremtiden

Forside     Send email     Udskriv  
Forside Email Print
Tilgængelighedserklæring