Europæisk lærk er knyttet til de centraleuropæiske bjerge, hvor den i højder fra 600 til over 2300 m vokser i blanding med rødgran, bøg, ædelgran, ær og røn. Den danner visse steder skovgrænsen sammen med bjergfyr.
Oprindelig blev den Europæiske lærk (Larix decidua) indført til Danmark, men er pga. generel stor modtagelighed for lærkekræft blevet afløst af japansk lærk (Larix kaempferi).
Med udviklingen af hybridlærken (Larix x eurolepis), bliver denne nu mest anvendt. Der hersker dog en vis usikkerhed mht. til udspaltning (F2-generation), når hybridlærken dyrkes med selvforyngelse for øje.
Lærken er en typisk pionerart. Den har et lige så stort lysbehov som skovfyr, men giver mere skygge. Den indfinder sig naturligt især på åbne flader efter brand, jordskred, laviner eller efter ophør af græsning. Den skaber hurtigt et skovklima og baner vejen for mere skyggeprægede skovsamfund.
Lærk er generelt meget klimarobust. Den skades sjældent af frost og tåler tørke, især hybridlærken. Dog er lærk følsom overfor tørke i sensommeren, da skudstrækningen forløber hen i august, hvor andre arter har afsluttet deres.
Den er relativt stormstabil, men får ofte dårlig form ved megen vind. Lærken vil være robust over for de forventede klimaændringer - hvis ikke de fører til udpræget sensommertørke.
Lærken har en stor jordbundsmæssig amplitude. Den udvikler sig godt på både næringsfattige og næringsrige lokaliteter, og den stiller heller ikke de store krav til vandforsyningen. Den udvikler sig ikke godt på cementerede eller kompakte, iltfattige jorde. Rødderne undgår horisonter, som er præget af pseudogley eller gley.
Lærkens løv omsættes meget svært, og arten danner let tykke lag af uomsatte nåle.
Anvendelse i skovudviklingstyper:
Som robust pionerart har lærken en vigtig funktion som ammetræ/forkultur ved skovrejsning og/eller efter stormfald o.l. Den spiller desuden en mere blivende rolle i både lystræprægede skovudviklingstyper så som Eg med skovfyr og lærk (23) samt i mere klimakstypiske: Bøg med douglasgran og lærk (13), Bøg og gran (14), Gran med bøg og ær (51), Sitkagran og fyr med løvtræ (52), Ædelgran/grandis og bøg (71).
Reference: Naturnær skovdrift (2005) af J. Bo Larsen (red.), Dansk Skovforenings Tidsskrift 1-2/05
Danmarks træer og buske af Møller P.F. og Staun H. (2001). Politikens Forlag.